FFK Ungdom
FFK Ungdom

En helg att minnas med både studiebesök och julmiddag

Efter en tids inaktivitet bestämde sig styrelsen i Dalarna att i alla fall få till en av aktiviteterna som kom fram på årsmötet. Det togs också kontakt med styrelsen i Västerås och det bestämdes då att vi skulle samköra våra julaktiviteter som blev en julmiddag och studiebesök på Arlanda. Förberedelser gjordes och 3 st studiebesök på Arlanda förbereddes, och helgen den 16-18:e december bar det av till Västerås och Kårstaben för att genomföra helgen.

Helgens aktiviteter började på lördagen som inleddes med en sedvanlig presentationsrunda där de deltagande delades upp i grupper för att delta i en liten trekamp som bestod av pappersflygplanstillverkning, flygrelaterad frågesport och bygge av snöskulpturer. Trekampen påföljdes av ett julbord som förbereddes av deltagarna själva.

Efter maten så presenterades resultatet på trekampen innan en filmkväll med kopiösa mängder tilltugg påbörjades, men eftersom att det skulle bli en tidig morgon dagen därpå så var det inte en film som visades utan några avsnitt av en flygrelaterad TV-serie. Kvällen avslutades sedan i lagom tid för att alla skulle få sova ordentligt innan studiebesöket på Arlanda.

På söndagen så började dagen mycket tidigt, de tidigaste gick upp redan vid klockan 6 för att vara redo för att åka till Arlanda strax efter 8 eftersom det första studiebesöket till tornet skulle börja redan vid klockan 10.

Studiebesöket i tornet inleddes med att Micke, vår kontakt fick berätta lite om sig själv och tornet innan vi fick komma upp till flygledarna i två grupper. Många fina bilder togs och väl uppe i tornet så fick alla deltagare ta del av den fina utsikten över Arlanda samt se många olika flygplan som landade och startade.

Efter studiebesöket i tornet så vart det lunch i Sky City, de flesta åt på McDonalds då det var det bekvämaste alternativet. Det vart en ganska lång lunchpaus som sedan övergick i en biltur ut till brandstationen som var det andra studiebesöket för dagen. Besöket på brandstationen bestod av en rundtur där vi fick se brandkårens lokaler, bland annat så fick vi se sambandscentralen, sovkvarteren för personalen och vi fick prova stången och rutschkanan ner till bottenvåningen, men till slut garaget som var besökets huvudattraktion med alla brandbilar. När vi stod i garaget fick vi höra lite om brandbilarna och lokalen som de stod i, men vi vart avbrutna av ett sjukvårdslarm. Efter att vi hade fått höra lite om brandbilarna så var det dags för en provåkning. Vi vart uppdelade i två grupper som fick åka brandbil samtidigt som den andra gruppen fick ställa frågor. I brandbilen fick vi se hur släckningsutrustningen fungerade och vi fick höra lite om hur brandbilarna fungerade. Efter att alla fått åka brandbil så var besöket hos brandkåren slut och vi tog oss till det sista studiebesöket för dagen, fältavdelningen.

När vi kom till fältavdelningen kom vi till en stor grind där vi fick parkera våra minibussar och gå igenom säkerhetskontrollen för att komma ut på fältet. Säkerhetskontrollen bestod av utdelning av passerkort och sedan en tur genom metalldetektorn och en väskröntgen, som tur var så kom vi alla igenom säkerhetskontrollen och ut på fältet där ett gäng bilar stod och väntade på oss. Vi hoppade in i bilarna och fick oss en rundtur på fältet som ingen hade förväntat sig att vi skulle få. I nästan två timmar så fick vi åka runt på fältet vid terminalerna mellan alla flygplan som stod parkerade vid gate och vi fick stanna och ta så många bilder vi ville, vilket också gjorde att vi fick många bra bilder på de flygplan som stod parkerade vid terminalerna den söndagkvällen. Efter terminalrundturen åkte vi vidare ut mot godsavdelningen där vi fick se godsmottagningen och godsterminaler samt ett gäng parkeringsplatser för flygplanen vid godsterminalen. Efter vi hade fått ställa frågor om godsterminalen och ta ett gäng bilder där också åkte vi vidare mot en av rullbanorna där vi efter att vi frågat flygledningen snällt fick köra ut och köra längs med hela banan till tända banljus speciellt för oss, en oerhört mäktig upplevelse. När vi kört av banan så åkte vi på taxibanan och kollade på parkeringsplatserna för bland annat övergivna plan och de stora hangarerna vid sidan av banan. Efter detta bestämde vi oss för att det var dags att avsluta det tredje och sista studiebesöket för dagen. Vi fick skjuts tillbaka till grinden där ett gäng oerhört nöjda deltagare återigen gick till våra minibussar. Efter detta så tog vi våra minibussar och körde till terminal 5 där vi avslutade en mycket trevlig helg och där det för några av oss bar tillbaka till Västerås och Kårstaben för att avsluta och göra iordning Kårstaben för att kunna lämna den som när vi kom på fredagen.

Allt som allt så vart det en mycket trevlig helg med trevligt umgänge och intressanta studiebesök som i alla fall vi i styrelserna i YP Dalarna och Västmanland hoppas på att kunna göra nästa år igen!

glatt-gang

utsikt

Tack för en trevlig helg! 😀

 

Related Posts