FFK Ungdom
FFK Ungdom

Bli spanare


Vill du bli en del av totalförsvaret och bidra till ett tryggare samhälle? Då ska du utbilda dig till spanare i FFK!

FFK Ungdom bedriver utbildning i tre steg med mål att bli spanare i FFK. Som spanare i FFK flyger du på skarpa uppdrag och är en viktig del av besättningen.  Som spanare är din uppgift precis som det låter – att spana. En stor del kommer också bestå i att fota samt hantera FFK:s system TBOS (ta bild och sänd) för att skapa lägesbilder från luften. Att vara spanare innebär en varierande uppgift med stort ansvar.

För att bli spanare ska du bli godkänd på Grundkursen, Fortsättningskursen och Spaningskursen.

Efter utbildningen placeras du i en flyggrupp i närheten av där du är bosatt. Tillsammans med din flyggrupp genomför du uppdrag åt våra myndigheter och övar med jämna mellanrum. Uppdragen bygger på frivilligt engagemang och du ställer upp med din tid och kompetens. Att vara spanare innebär ett stort ansvar och är en bra erfarenhet för framtida jobb både inom och utom flygets värld.

Utbildningarna genomförs i central regi i Västerås på FFK Kårstab (undantag för FFK Fortsättningsutbildning som sker på Ålleberg). FFK står för resekostnader, mat och logi samt allt material som behövs i samband med våra utbildningar. En stor del av utbildningen sker genom praktiska övningar i luften.