FFK Ungdom
FFK Ungdom

Flygmöte 23/4!

Den 23:e april, hade Young Pilots Blekinge ett flygmöte där elva flygintresserade ungdomar möttes på Bleking Flygklubb för att flyga en navigeringsrunda, planera och diskutera lägersommaren samt grilla korv.

Vid 09.30 möttes vi på Bleking Flygklubb för att samla ihop oss och gå igen de två navigerings-rundorna. Ett CB-moln, som låg över Hanöbukten och Sölvesborg, hotade flygningar väster om Ronneby flygplats var anledningen till att vi hade två navigeringsrundor. FFKs Christopher hade redan dagen innan förberett kartorna för att vi skulle kunna utnyttja tiden så effektivt som möjligt.

Sammanlagt blev det fem flygningar för två av Blekinge Flygklubb maskiner, den ultralätta Evektor EV-97 Eurostar, och klubbens Diamond DA-40. Sammanlagt var fyra av oss elva Young Pilots uppe i luften när båda maskinerna flög och under tiden så förberedde vi på marken grillen, städade på flygklubben och planerade den kommande flygningen med kartorna.

Så fort vi lyfte från bana 19 fick YP-navigatörerna mycket att göra då den första brytpunkten bara var någon kilometer till sydväst. Det gällde att hålla koll på de få riktmärken som fanns över Blekinges skogar, sjöar och åar för att hitta nästa brytpunkt. Två JAS-39 Gripen, tillhörande F-17, passerade till och med över en av grupperna medan de flög. Trots denna distraktion lyckades alla grupper passera alla brytpunkter. Efter en stund var vi redan påväg tillbaka till flygklubben och innan vi visste ordet av det var vi på final till bana 19 igen.

Vädret, som under dagen stod på vår sida, bjöd oss på fantastiskt väder under förmiddagen med sikt till horisonten, men framåt lunch fick vi navigera runt mellan regnskurarna. Trots detta var det bara glada miner! Speciellt för de som aldrig hade flugit innan.

När flygningarna var klara grillade vi korv och hade ett möte efter en kamp mot vinden för att få igång en eld. På mötet diskuterade vi bland annat lägersommaren, sociala medier och andra kommande aktiviteter som vi eventuellt kommer att genomföra.

Det var en mycket rolig och lyckad dag med nya utmaningar inom navigation för våra Young Pilots, god mat och trevligt folk.

imageimage

SE-LOY ( Da-40) & SE-VSP (ultra-lätt Evektor EV-97 Eurostar)

Related Posts