FFK Fortsättningskurs Ungdom är det andra steget för att bli spanare i FFK. Kursen äger rum på Ålleberg i Falköping. Nedan kan du läsa om utbildningens mål, syfte och innehåll.
I samband med våra utbildningar står FFK för resekostnader, mat och logi samt allt material som behövs i samband med utbildningen. All praktisk information inför utbildningen kommer vid antagningen.
Till denna utbildning tar vi ut deltagare utifrån följande tre kriterier: godkänd på FFK Grundutbildning Ungdom, allmänt engagemang i FFK Ungdoms verksamhet samt prioriteras medlemmar från 16 år och uppåt.
Totalt finns det 16 platser till respektive kurs. Det går bra att söka till båda kurserna, men du kan bara bli antagen till en och det finns inte möjlighet att byta efter antagningsbeskedet. Ansökan stänger 11 april. Antagningsbesked lämnas senast 25 april.
Plats: Falköping/Ålleberg.
Avgift: 0 kr.
Ansökningskriterium: Betalande medlem i FFK Ungdom och godkänd grundkurs.
Sista ansökningsdag: 11 april.
Besked om antagning: Senast 25 april
Vid frågor: infoungdom@ungdom.ffk.se
OBS! Du måste vara godkänd på FFK Ungdom Grundkurs innan du söker Fortsättningskursen.
Behöver du hjälp med ansökan? Kontakta infoungdom@ungdom.ffk.se
Förkunskapskrav:
Genomförd och godkänd FFK Grundutbildning Ungdom (bronsvinge).
Mål:
Deltagaren ska få erfarenhet av att flyga och navigera i ett flygplan och ska självständigt kunna ta fram en förenklad drift- och kartplanering inför uppdrag. Deltagaren ska få utbildning i TBOS och fotograferingsteknik till den mån att deltagaren förstår användandet av vanliga fototekniker, exempelvis lodbild och översiktsbild. Deltagaren ska förstå innehållet i en METAR, TAF och kunna tolka en väderkarta. Deltagaren ska ha en grundlig förståelse för de aerodynamiska och konstruktionsmässiga moment som berör daglig tillsyn och flygning.
Syfte:
Utbildningen genomförs för att förbereda deltagaren på en kommande spaningsutbildning.
Beskrivning:
I kursen växlas teorilektioner med praktisk flygning. Kursen är normalt planerad från lördag eftermiddag till torsdag eftermiddag på Ålleberg och Falköping flygplats.
Den praktiska flygningen består av tre till fyra flygpass i framsäte och lika många pass i baksätet. Deltagarna delas in i par som följer varandra genom den praktiska utbildningen och varvar flyg i framsäte med baksäte.
Flygträningen börjar på en grundläggande nivå för att bygga upp deltagarnas flygvana. Allteftersom utbildningen fortgår ökar kraven på precision och moment som foto och TBOS varvas in i passen.
Teorin under kursen ska ha en tydlig inriktning på det flygpraktiska och innehåller navigationsplanering, TBOS och fototeknik. Dessutom anordnas teoripass i meteorologi, flygplanslära, aerodynamik och flygsäkerhet. Alla teoripass på fortsättningskursen ska ha en verklighetsanknuten vinkel.
Lektionen i flygplanslära och instrument kan exempelvis ta upp hur fartmätaren ser ut, och på så vis föranleda deltagaren att använda CRM-callouts vid flygpassen.
Deltagarna får instuderingsfrågor under kursen. Kursen avslutas med ett skriftligt prov.