FFK Ungdom
FFK Ungdom

Julfirande på YP-vis med Västerås, Dalarna och Uppsala

Efter succén med Arlandabesöket förra året så kände de inblandade att en repris var på plats, men den här gången bjöds också det nyuppstartade YP Uppsala in till aktiviteten. Planeringen omfattade en julmiddag på KS som förra året men även en hel uppsjö med andra aktiviteter såsom ett besök på Yoump trampolinpark i Västerås, en tur till flygmuseét (med mycket simulatorflygning såklart) och självfallet en repris på studiebesöket på Arlanda, den här gången på ATC och brandstation öst.

Helgens första aktivitet var Yoump trampolinpark, och efter en kortare samling på kårstaben åkte vi alla gemensamt dit för att leka och röra på oss i totalt 2 timmar. Efter det var de flesta trötta men glada, och då begav vi oss då hem till kårstaben där det väntade pizza och middagshäng. Efter det så passade vissa på ta det lite lugnt och kolla på lite film medan andra gick och la sig. Trots allt skulle det bli en tidig morgon på lördagen för att hinna till det första besöket på Arlanda.

Lördag den 17 började dagen med en tidig frukost och efter det satte vi oss alla i bilarna och körde raka vägen till Arlanda.

Det första studiebesöket som stod på agendan var besök på Stockholm Arlandas Kontrolltorn. Studiebesöket i tornet inleddes med att Micke som jobbar på ATC fick berätta lite om sig själv, hur det är att jobba som flygledare och om tornet och alla bansystem innan vi fick komma upp till flygledarna i två grupper.
Eftersom det var december, så betyder det snö, och med betyder det också att alla plogbilar på Arlanda måste kämpa för att hålla banan samt alla taxibanor fri från snö Det var verkligen intressant att höra varför Arlanda har ett utav världens bästa plogteam samt system för att se till så att trafiken rullar, 24 timmar per dag 7 dagar i veckan.

Efter studiebesöket i tornet så var det lunch i Sky City, de flesta åt på Max och McDonalds då det var det bekvämaste alternativet. Det vart en lång lunchpaus där vi passade på och kolla på alla flygplan som startar och landar.


Efter lunch bar det av ut till brandstation öst som var det andra studiebesöket för dagen. Besöket på brandstationen bestod först av en väldigt bra genomgående presentation om Arlanda. Mitt i allt detta gick larmet, ett automatlarm i terminal 2 och Tobias som presenterade för oss fick åka ut på uppdrag. Dock gjorde det inget då detta löstes då en annan brandman fick ta över presentationen. Ett automatlarm är för övrigt ett larm som går automatisk helt enkelt, i vanligt tal en brandvarnare. Detta kan orsakas av allt ifrån att de luktar lite bränt i en av restaurangerna till mycket allvarligare saker. Som tur var detta inget allvarligt larm. Efter genomgången fick vi en rundtur av brandstationen, där vi fick se allt ifrån träningslokal till sovutrymme. Vi fick även en genomgång av hur brandmännen gör när de har varit ute på skarpt uppdrag med rökdykning och hur de efter uppdrag förbereder sig för nästa. Självfallet fick vi även prova brandstången och rutschkanan ner till bottenvåningen. När vi alla kände oss glada gick till garaget som var besökets huvudattraktion. Vi fick alla gå runt och kolla på bilarna testa provsitta samt en genomgång av bilarna. Efter genomgången var det dags för provåkning. I brandbilen fick vi se hur släckningsutrustningen fungerade.

 

Efter det sista studiebesöket för dagen slut och vi begav oss tillbaka till Kårstaben
Väl på Kårstaben satte alla igång och hjälpte till med en gemensam julmiddag. Efter middagen var de lite gemenskapsspel medan andra tog det mer lugnt.

Söndagen började med städning av Kårstaben och när vi hade gjort klart det och KS var lika fin som när vi kom dit så bar det vidare till muséet. Väl på muséet fick man gå runt på muséet och kolla och dagen till ära var de ganska få besökare på muséet. Vi hade även bokat simulatorerna hela dagen, där alla deltagare fick välja mellan DC10 Draken samt Gripen simulatorerna, varje deltagare fick flyga 1 timma var och vissa valde att flyga endast en modell eller alla tre. Man kunde även köra i samma flygvärld med Draken och Gripen ihopkopplad. Dagen avslutades med fika (såklart).

Allt som allt så vart det en mycket trevlig helg med trevligt umgänge och intressanta studiebesök som i alla fall vi i styrelserna i YP Uppsala Dalarna och Västerås hoppas på att kunna göra nästa år igen!
Vi ser fram emot det kommande verksamhetsåret!

Med vänlig hälsning,
YP Uppsala, Västerås och Dalarna

 

Nedan kommer lite fler bilder och videor från helgen!

 

Related Posts