FFK Ungdom
FFK Ungdom

Dag 3 på YP Spaningsutbildning 2015

Yo, what´s up bloggen

Detta är YP, rapporterar från foggen.

Andra gruppens flygning blev groundad,

Detta då flygchefen av vädret blev boundad.

METAR och TAF gjorde Hasse*  så paff

Innan fåglarna stämt upp i morgonsång var YP på väg mot simhallen. Där väntade den beryktade UWE:n, redo att sluka ännu en kull elever. Vi började med vattenvaneövningar och vatten i näsan för att jobba oss mot målet; att kunna ta sig ur en flygplansliknande bur utan att förlora lugnet. Fastspänd upp-och-ner under vattenytan blir man snabbt desorienterad, och många fann det enklast att blunda och följa den inövade rutinen: Vänster hand i stolskanten och höger hand på vänster axel för att skydda ansiktet vid sättning. Huvudet bakåt för att undvika vatten i näsan. Högerhanden gör en svepande rörelse mot bröstkorgen för att lokalisera nödluften och fortsätter därefter via höger lår mot dörrhandtaget för att öppna dörren och ta tag i dörrkarmen. Vänster hand hittar bältet, knäpper upp och tar via höger lår tag i andra dörrkarmen. Därefter dra med båda armarna och så är du ute och kan blåsa upp flytvästen gott och väl inom tiden du kan hålla andan. Om en nödflotte finns tillgänglig, klättra in och sätt dig tillrätta med dina kamrater. Annars, ta tag i varandra för att utgöra ett större mål och kunna stötta varandra.

Efter att ha tvättat saltvattnet från överlevnadsdräkten och en hemfärd senare hängt utrustningen på tork blev det en tids uppehåll innan första flygningen. När första gruppen landat kunde grupp två se piloterna samtala och de mörka molnen. Ett och ett adderades, och ingen blev överraskad när resterande flygningar byttes mot en chillkväll.

Hellre ett flygpass i morgon än två havererade i skogen!

Eftersom flygpassen blev inställda beslöts det att äntligen instruera oss i hur man kommunicerar med RAKEL och Sjö-VHF, vilket kan vara nödvändigt när man har den ombord. Att skicka meddelanden mellan två grupper var inte för avancerad för våra kunskaper.

FFK 2: FFK 1, FFK 1

FFK 1: FFK 1, FFK 1

FFK 2: FFK 2, förbindelseprov, kom.

FFK 1: Hörbarhet: 5, kom.

FFK 2: Uppfattat, klart slut.

Paus

FFK 1: FFK 2, FFK 2

FFK 2: FFK 2, FFK 2

FFK 1: FFK 1 efterfrågar hungrighetsgrad, kom.

FFK 2: Hungrighet: 4 och stigande, kom.

FFK 1: Uppfattat, hungrighet 4 och stigande. Avvakta vidare order klart slut.

LG: Alla enheter, från kårchefen. Middag siktad i köket, avbryt övningen.

DSC04976

Related Posts