FFK Ungdom
FFK Ungdom

Young Pilots på F7 Såtenäs Dag 4 – Gripenbesök

På torsdagen var det en dag med mycket roligt på schemat. Samtidigt som Young Pilots hade sitt läger på Såtenäs hade även FVRF två sommarkurser på plats. En av JAS-piloterna på Såtenäs hade därför styrt upp en hel dag för att se till att vi alla på plats fick en spännande dag och få veta mer om Försvarsmakten.

Inledningsvis fick vi se en dokumentär som Discovery Channel gjort och som handlar om Sveriges flygvapen fram till slutet på 1980-talet och första flygningen med JAS 39 Gripen. Därefter gjorde vi besök på Blue Shark som är Stridsledningscentralen på Såtenäs där de som arbetar där berättade om sitt arbete. Efter en lunchpaus gjorde vi ett besök på Gripencentrum där två tekniker berättade om flygplanet och alla deltagarna fick känna på flygplanet och ställa alla möjliga frågor.

När dessa stationer var klara bjöds det på en mäktig flyguppvisning med JAS 39 Gripen. Efter det begav vi oss ned till ”Hamnen” där två blivande stridspiloter låg i sjön för att snart bli uppvinschade av SAR-helikoptern SE-HEJ från Säve i Göteborg. Efter vinschningen gavs det möjlighet att prata med besättningen på SAR-helikoptern samt stridspiloterna som visade upp sin utrustning i form av flygoverall och den fallskärm och flotte som finns i katapultstolen de simulerat hade skjutits ur.

När allt detta var över blev det mellanmål och luftgevärsskytte innan en avslutningsmiddag avnjöts och som följdes av filmvisning med tillhörande chips och läsk.

 

Flygning med Hercules Såtenäs 2013

Related Posts