FFK Ungdom
FFK Ungdom

DSC05147

Hallojsan!

Söndagen den 19:e juni samlades de flesta av oss vid Falköpings tågstation för att åka minibuss till Ålleberg där vi skulle hålla hus under Fortsättningskursen. Jag skriver de flesta eftersom vi hade två eftersläntrare som dök upp lite senare, men de kom in bra i gänget ändå trots att de missade presentationer och rundvandring. Hur var det nu, fint folk kommer sent va? På vägen till Ålleberg siktades en rävfamilj, som bara var tvunget att nämnas här. Gulliga var de i alla fall! Som sagt fick vi en rundvandring på Ålleberg så att vi hittade där och inte skulle tappa bort oss. Vi presenterade oss för varandra och spelade två matcher i kubb. Det bästa laget vann med två mot noll i matcher. Förlorarna fick inte ner en enda kubbkloss. De skyller på att vinnarna fuskade, men matcherna gick helt ärligt till faktiskt. Fortsättningsvis lärde vi känna varandra fort och blev snabbt ett gäng med grym gemenskap. Vi bodde i en stuga med flera rum och utanför hade vi väldigt trevliga grannar bestående av får.

Nästa morgon var det upp tidigt för att äta frukost innan morgonens briefing. Några var uppe ännu tidigare för att springa en tur ner och upp för berget. Skapligt tufft men alla överlevde. Pigga och glada var de efteråt i alla fall. Några valde att basta istället för att springa. Samma sak typ, man blir ju svettig av båda. På briefingen gick vi igenom vad som skulle ske under dagen samt dagens väder. Nu minns ingen hur vädret var i måndags, vi har förträngt det med roligare saker helt enkelt, men det var nog helt okej eftersom vi kunde flyga på eftermiddagen. Innan flygningen ritade vi ut en relativt enkel runda på en karta som vi navigerade efter. Flygningen gick bra för alla och det var många glada miner på marken efteråt. Vi såg verkligen fram emot all flygning som denna vecka hade att erbjuda! Av att flyga och ha kul blir man vrålhungrig så det blev full fart tillbaka till Ålleberg för att käka en fantastisk god middag. Även alla andra måltider var goda.

När det inte flögs hade vi en del teori. Bland annat aerodynamik, motorlära, instrumentlära, fotografering, flygsäkerhet och navigation. Det var mycket nytt för några medan andra redan var mer eller mindre bekanta med delar av teorin. Oavsett vad tyckte nog alla att det var intressant och lärorikt. Vi hade riktigt bra lärare som lärde ut på ett pedagogiskt vis och mer än gärna gav oss svar på våra frågor. På kvällarna var det dags för det obligatoriska YP-fikat och till fikat tittade några av oss på en serie, nämligen Hem till Midgård. Skratten tog aldrig slut och till och med ledarna tittade skrattande på serien.

Nästa dag, tisdag alltså, bjöd på riktigt dåligt väder. Toppen av berget som vi var på låg nästan i molnen och sikten var så kort att man knappt kunde se sina utsträckta armar (nåja). Som tur var visade TAF:en att det skulle klarnade till eftermiddagen, och det gjorde det! Sakta men säkert blev det finare väder och till slut hade vi CAVOK på kvällen. Solnedgången från Ålleberg är nog faktiskt bland det vackraste vi har sett. Flygningen den dagen bjöd på ännu en navigationsrunda med fyra brytpunkter och ännu ett moment hade nu lagts till för att försvåra för spanaren. Nu skulle vi fota brytpunkterna också! Men så duktiga som vi är så var det inga problem alls. Alla hittade sina mål och lyckades få bra bilder på dem.

Tredje flygdagen gjorde vi samma sak som tidigare, flög en navigationsrunda och fotade. Dock var rundan längre än tidigare denna gång och vi fick ingen hjälp från piloterna, men det var ju inga problem för oss såklart! Vi avslutade kvällen med mer fika och standardfilmen Top Gun såklart. Fast jag får ju inte glömma, innan dess tvättade vi av flygplanen från alla mosade flugor som hade fastnat på flygplanen. Extra noga tvättade vi allas favorit, det bruna fina planet Helge-Yngve!

För att sammanfatta hela kursen så har vi haft en fantastiskt rolig och lärorik vecka med mycket flygande och en fantastiskt härlig gemenskap. Som vanligt med Young Pilots alltså, eller hur? Inga incidenter skedde under veckan som tur var. Det enda var nog att nycklar till rummen tappades bort titt som tätt. Turligt nog återfanns alla. Oftast på något bord eller på rummet men ibland även i fickan på den personen som letade efter nyckeln. Det är ju inte lätt att hålla koll på allt när det finns roligare saker att göra. Vädret under veckan var väldigt varierande med allt från strålande sol till spöregn. Dock blev ingen flygning inställd till vår allas glädje. Denna vecka har verkligen varit fantastisk och ingen vill nog riktigt skiljas åt ännu. Några dagar till hade inte skadat, men vi ses garanterat igen på andra kurser och läger i framtiden. Fast innan det är helt slut ska vi skriva ett prov, men det kommer garanterat gå galant för oss.

 

Spaningsutbildningen, nästa!

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 23.32.11

 

Related Posts