FFK Ungdom
FFK Ungdom

Dag 3 på YP Fortsättningskurs v. 25

Hello!

Dagens fokus låg på teori inför morgondagens teoriprov. Många intressanta ämnen stod på schemat; så som aerodynamik, flygplanslära, instrumentlära och bildtolkning. Under Sebastians ledning skapades många lärorika diskussioner, om allt från boxermotorer till vad som händer vid för hög anfallsvinkel. Efter det höll Thomas en inspirerande presentation om sitt yrke som ambulanshelikopterpilot i Norge, och vi fick en bredare inblick i alla de yrkesmöjligheter som flygbranschen erbjuder.

Många blev säkert sugna på att börja med segelflyg efter att Henrik Svensson från Segelflygförbundet berättade om segelflyg, dess frihet och hur man kan komma igång med det. Särskilt för ungdomar kan segelflyg vara en bra väg in i flygvärlden då priset för certifikat och flygning är överkomligt, socialt och dessutom ger erfarenhet inför en eventuell PPL-utbildning.

Hasse debriefade gårdagens flygning och bilderna som togs, hela 1200 blev det från 4 flygplan och 16 YP:are. Less is more, sa Hans, en viktig lärdom att ta med under kommande fotoflygningar. Att tänka på är framförallt att leda piloten rätt och ha tålamod att vänta på det rätta bildtillfället. Vi insåg ändå att vi lärt oss en hel del då vi var mer petiga i val av bra bilder än Hasse.

De 45 minuterna innan kvällsmaten spenderades för vissa väntandes, för andra vikandes flygplan. Kunskaperna förvärvade under flygplansvikandet visade sig även användbara under kvällsmaten, då det bjöds på tacos och tortillabröd.

Flitens lampa lyste starkt i kurslokalen efter måltiden, då frivillig studieverkstad hölls i kurslokalen. Samtliga närvarade givetvis. Det blev ett kunskapsutbytande utan dess like, men den svåraste uppgiften visade sig inte vara de aerodynamiska principerna, utan hur reseräkningarna korrekt skulle ifyllas. För vissa krävdes två försök.

Under tiden reseräkningar och flygplanslära studerades in i detalj, försökte Hasse inte helt utan svårigheter förbereda för kvällens filmvisning. Medan Danger Zone ljöd på högsta volym och Tom Cruise utan tröja spelade beachvolleyboll, tätnade dimman kring Ålleberg och de sista förberederna inför morgondagens prov gjordes innan samtliga sov sött i sina sängar.

_DSC6063

Related Posts