FFK Ungdom
FFK Ungdom

Besök hos SAR – Search And Rescue

I lördags var Young Pilots på besök hos och deras helikopterhangar.

Dagen började med att vi alla träffades vid Tekniska Högskolan i Stockholm, där vi med två minibussar började färden mot Norrtälje. Efter en härlig bilresa med mycket party landade vi på Ica och inhandlade diverse nödvändiga fikagottigheter.

Något senare anlände vi till hangaren, där vi genast blev trevligt välkomnade och insläppta i värmen. Studiebesöket inleddes med småfilmer där vi kunde se hur besättningen jobbade ”in action”. Det var superspännande! Alla i helikoptern gör varsin grej, och tillsammans jobbar de i harmoni för att kunna genomföra sitt uppdrag så snabbt och effektivt som möjligt.
Allt för att rädda andras liv.

Därefter knatade vi iväg mot självaste helikoptern, och fick en lång och väldigt intressant undervisning angående självaste SAR-arbetet, men också om helikoptern, dess maskineri och funktion. Besättningen består av två helikopterpiloter, en befälhavare som sitter till höger och en medhjälpare. Resterande två helikoptrisar är en ytbärgare (snubben som blir nersänkt i vattnet och hämtar upp de nödställda) samt en vinschoperatör tillika helikoptertekniker. Vinschen är själva vajern som ytbärgaren blir nedhissad i.
De var väldigt tydliga med att framhäva vikten av ett gott samarbete och en god förståelse sinsemellan, för att kunna fungera bra i grupp. Det tycker vi är en god lärdom att komma ihåg genom hela livet, men särskilt när det gäller flyg. Att vara trevlig mot varandra är alltid prioritet numero uno för en trivsam miljö!!

Vi snappade upp att det är jättemånga som söker jobbet som en del av en SARbesättning, och tycker att det är inspirerande och viktigt. En bör alltid sträva mot sina drömmar!

Förresten, det finns knappt några kvinnliga helikopterpiloter, och inte en enda kvinnlig ytbergare.. Med andra ord är det bara att köra på för er tjejer som är intresserade! 😉

Vi fick efter genomgången provsitta helikoptern och komma med egna frågor. Vi blev kvar där ett bra tag, alla hade många undringar och var superintresserade av hur hela grunkan fungerade!
En lärorik förmiddag gick mot sitt slut och vi drog oss tillbaka till sällskapsrummet där vi alla fikade tillsammans. Några sista blygsamma undringar kom till tals innan det var dags för oss att dra till Donken.

Där åt vi alla tillsammans och hade det lika trevligt som alltid innan vi gemensamt tog oss tillbaka in till kära gamla Stockholm med några avsläpp på vägen.

Som en sammanfattning kan man säga att vi lärde oss mycket, och fick en större och fylligare inblick i hur SAR fungerar och vikten av deras arbete!

Tack för en toppendag, YP!

Mvh Helly och Märta 🙂

Related Posts