FFK Ungdom
FFK Ungdom

Hej allihopa! Jag har fått äran att få skriva ett blogginlägg till Young Pilots flygblogg för Musköbesöket jag fick delta lördagen den 9:e december 2017 med Stockholms län. Söndagen den 3:e december fick jag det lyckosamma beskedet över att ha blivit antagen till studiebesöket hos den svenska militärbasen på Muskö. Självklart tackade jag ja på en gång för att, kom igen liksom, det är en militärbas i aktiv tjänst!!

Glada över att få vara med på besöket samlades 13 taggade YP:are den 9:e december vid pendeltågsstationen på Stockholm central för en mysig tågtur ner till Ösmo där vi sedan åkte buss genom balnd annat en gammal militärtunnel som nästan är 3km lång! Väl framme vid grinden till musköbasen kontrollerades våran legitimation och under tiden vi väntade på personen som skulle guida oss lekte vi en systemlek där våran hjärna sattes på prov.

Påvägen ner till ingången till själva berget berättade vår ledare en massa intressanta faktan om musköbasen och berget, bl. a att hela berget är lika stor som hela gamla stan och att det tar flera timmar för att gå igenom alla tunnlar som finns. Vid ingången till berget kunde vi bara inte låta bli att inte blir imponerad av den extrem tjocka skyddsdörren. Jössen vad dörren var extrem, man kan med säkerhet säga att man är trygg inne i berget. När vi var inne i området av berget där sjöinformationskompaniet jobbade så började vi självklart med lite trevlig fika. Efter fikat höll vår ledare ett litet föredrag om de själva, vilka de är, vad de har för roll inom försvarsmakten, vad Musköbasen har för roll e.t.c. Det var mycket intressant att få veta allt som de berättade och vi fick även veta om hur FFK är inblandad i allt det här. En av de många nya sakerna jag har fått lära mig är att FFK SIG gruppen får sina uppdrag direkt från sjöinformationskompaniet. Efter föredraget fick vi chansen att besöka själva rummet där de jobbar. Asså herregud vilket gudomligt rum det var! Tänk er flygledningen på Arlanda tornet fast 1000gånger bättre , snyggare och coolare. Just då var det över 2000 båtar på Östersjön som flöt omkring. När besöket där inne var klart så var det meningen att få besöka Marinens Radio men “tyvärr” så var de upptagna med att försvara Sverige vilket ledde till att vi inte fick gå in. Fast det kompenserade de genom att låta en komma ut och berätta om det som Marinens Radio “MaRa” håller på med och låter oss ställa frågor. Studiebesöket avslutades av en liten rundvandring i berget där vi huvudsakligen fick besöka deras största docka i berget. Samma sak här, herre gud vilket extremt stort rum! Eller rättare sagt, utrymme som sprängts ut i berget. Herre jösses. En till saks om också var häpnadsväckande var de där dörrarna i anslutning till dockan. Den första skyddsdörren som vi gick igenom var verkligen ingenting jämfört med denna.

När allt var klart gick de med oss tillbaka ut till grinden och vi passerade deras hamn som bestod av båtar, båtar, last och mer båtar. Vi tackade för oss och hann med bussen tillbaka till Stockholm.

Tack Sjöinformationskompaniet och Young Pilots Stockholm för detta väldigt lärorika studiebesöket där vi fick se hur en av Försvarsmaktens kompanier skyddar Sverige! Är rätt säker på att alla vi 13 deltagare är mycket nöjda över denna aktivitet!

-Conny Yu, AB2027

Medlem i Young Pilots Stockholm

 

Quote of the day;

När alla vi frös utanför grinden för att det var minusgrader så kom vår ledare från Musköbasen och bar en enkel, kortärmad uniform. Han visade inte några som helst tecken på kyla så vi var tvungna att fråga om inte han frös?

“Äsch vi är Försvarsmakten.”

 

 

Related Posts