FFK Ungdom
FFK Ungdom

Blogg från sjöflygdagen med Young Pilots Stockholm

Den 26:e maj klockan 09.10 samlades 15 glada YP:are utanför Tekniska Högskolans tunnelbanestation. Varför var de glada? Jo för att de bjudits in till den årliga sjöflygdagen hos Täby Sjöflygklubb! Dagen började med en tur med Roslagsbanan där vår andre ledare Conny genom en välplanerad manöver lyckades sluta upp med oss andra. Efter att vi klivit av tåget var det bara en 10-minuters promenad till flygklubben. Få flygklubbar ligger så lokalt!

Väl framme blev vi välkomnade av två piloter som berättade lite allmänt om klubben och sjöflyget. Till exempel berättade de att det “optimala” vädret för att sjöflyga inte är när det är vindstilla som man kanske kan tro utan när det blåser lätt så att vattnet krusar sig lite. Om det är vindstilla är vattenytan blank och svår att bedöma avståndet till från luften.

Dagen till ära var vädret perfekt; vindstruten svajade rakt i banans riktning och solen sken. Det fiffiga med sjöflyg är att man ofta har ”en längre bana” så att säga. Från klubbens brygga har man nämligen närmare 6 km öppet vatten att starta/landa på. Efter briefingen fick vi ta en titt på flygplanen, två stycken Cessna 185 och en Cessna 206; flygplanet som vi skulle få flyga med. Trots att 206:an är en sex-sitsig maskin får den i sjökonfigurationen endast ta en pilot plus tre passagerare, och eftersom vi var 15 deltagare denna dag så delade vi upp oss i fem grupper om tre.

Kort därpå hade den första gruppen gjort sig redo och börjat gå mot planet. Efter en kort boarding kastade de loss och började taxa ut på fjärden. Vi fick lära oss att ett sjöflygplan räknas som en båt tills den börjat flyga. Vi andra tittade drömskt på när den vinröda 206:an drog på för fullt och försvann mot horisonten. Medan grupperna flög roade vi på marken oss med bland annat kortspel, flygsnack och att spana in den nya fina klubbstugan.

Att sjöflyga var för många av oss en förstagångsupplevelse och tro det eller ej men det skiljde sig faktiskt en del från vanligt flyg. Till exempel så lutade det rejält bakåt vid starten då piloten så fort som möjligt ville få upp planet på ”steget” på flottörerna för att minska motståndet.

Vädret var som sagt underbart och vi fick under flygningarna se diverse landmärken från ovan, tillexempel Vaxholm, Grinda och ett par Ålands-färjor på väg mot Stockholm. Det kanske mest spännande var landningen. Det blev en mjuk sättning och rejält med vattenstänk då flottörerna träffade vattenytan, och därefter en kraftig inbromsning. Piloterna gjorde ett bra jobb med att mjukt lägga till vid sjöflygbryggan trots sidvind, vågor, avdrift och allt annat man måste tänka på som sjöflygare.

Vid lunchtid tändes grillen och Hampus brassade goa burgare till oss alla. Som vanligt på en YP-aktivitet så blev det även trevligt fika och lite småprat. Dagen avslutades med en fotografering tillsammans med flygplanet vi flög med. (SE-LVP).

Tack till Täby Sjöflygklubb för besöket; vi i YP Stockholm hoppas på att få träffa er snart igen!

Albin Hurve, AB2078
YP Stockholm

Related Posts