FFK Ungdom
FFK Ungdom

Hej! Under lördagen var vi ett gäng muntra flygare som samlades i gryningen, vissa piggare än andra, på centralstationen för en dag fylld av äventyr. När gruppen på 20 personer förenats helt i Sky city bar det av till tornet, och efter en hisstur på 80 meter, blev vi splittrade i tre grupper för att gruppvis gå upp i den operativa delen, där flygledarna sköter alla flygplan i Arlandas luftrum. Här fick varje grupp en väldigt detaljerad och fin beskrivning av vad dom gör här uppe, vad allt gör och hur det funkar. Som bonus fick man även se flygplanen starta från första parkett =).

När alla var glada och nöjda, återstod bara en hissresa ner till marken innan denna del av dagen var avklarad. Med ett leende på läpparna vandrar vi in i sky city för en najs lunch, för att sedan fortsätta vidare på vårat äventyr. Efter en timmes lunchrast bar det av vidare, nu med Patria Helicopters i siktet. Dit tog oss en buss, och sedan lite väntan innan vår tid var kommen. Men den som väntar på något gott kan inte vänta för länge! Snart öppnades grindarna till Patria, där en rejäl rundtur nu väntade.

Denna rundturen inleddes med en introduktion till Patrias bakgrund, vad dom gör och varför. Mycket intressant, men jag tror inte någon kunde vänta på att få träda in i hangaren. Väl inne möttes vi direkt av en verkstadsmiljö lik ingen annan. Vår guidade tur ledde oss runt bland blandade helikoptrar, där ibland stridshelikoptrar, polishelikoptrar och ambulanshelikoptrar, alla inne för service eller reparation.

Sedan återstod endast några verkstäder för att tillverka delar, och sedan avslutades turen, men även dagen med en ficka i Patrias matsal. När fikat väl låg i magen var dagen klar, och även om några skyndade hem, stannade några kvar och kollade på de flygande metallfåglarna vi alla älskar.

Tack alla deltagare för en helt fantastisk dag! //Erik Törnell

Related Posts