FFK Ungdom
FFK Ungdom


Tja tja bloggis!
Idag startade vi dagen med en redig frukost. Vi samlades sedan i hangaren för en vädergenomgång gjord av grupp Murgröna. Dagens METAR, TAF och SWC drogs. METAR är en rapport om nuläget, TAF är en prognos och SWC är en väderkarta. Det visade att vädret skulle bli finemang för flygning.

Därefter hade vi snabba påkar för att halva gruppen skulle lyfta och halva gruppen skulle ta minibussar med riktning mot Visby. Efter landning blev vi mötta av en ”follow me”-bil, som tog oss till F17 Visby. Väl där mötte vi upp stridspiloten Christoffer, calsign Flanagan. Han tog oss till en JAS 39 Gripen, modell David. Christoffer berättade om sitt arbete som stridspilot inom det svenska försvaret. Där förklarade han hur hans karriär sett ut och vad jobbet egentligen går ut på. Vi fick veta mycket om planet och fick även en guidad rundtur av det. Vi fick också klättra upp på en stege och kolla i cockpit.
<img src="https://ungdom.ffk.se/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190703_114759.jpg" alt="" width="2048" height="1152" class="aligncenter size-
Christoffer visade oss sin flygutrustning och vi fick känna på hjälmen. Utrustningen var värd extremt mycket, en liten del kunde liksom kosta flera tusen kronor! Efter detta fick vi ta bilder tillsammans med den stiliga piloten.

Medan allt detta hände inkom C-130 Hercules, även kallad TP 84, till flygplatsen. Efter att vi fått se Gripen hade vi turen att också få se Hercules. Piloten i det planet berättade om det och förklarade vad han arbetar med. När han berättade om planet fick vi en rundtur inne i det. Vi fick även provsitta i cockpit.

Vi tackade Hercules-piloterna för deras engagemang. Christoffer, som inte medtagit någon väska på sitt uppdrag, fick motta en FFK-bag samt en keps och pikétröja.

Efter det steg vi åter upp i minibussarna och tog oss in till Visby centrum. Där fick vi komma in till en bakgård där SAAB höll hus för att få lite hamburgare till lunch.

Efter den efterlängtade lunchen, berättade teknikchefen på SAAB om Gripen-programmets historia och framtid. Belåtna efter måltiden och den nya kunskapen blev vi Bungeungar tillåtna att vandra runt Visby på fri fot i två timmar. Klädda i flygoveraller blickade många människor åt vårat håll i vårt sökande efter glass.

När vi kom tillbaka till mötesplatsen fick vi nöjet att lyssna på en av Flygbra’s piloter. Han hade gått på samma flygskola som vår lägerchef Staffan, så de känner varandra rätt bra. Han berättade om hur man bär sig åt för att bli en kommersiell pilot. Till slut kom resten av våra ledare och vi begav mot pizzerian Marco Polo för att äta middag. Det var en väldigt kall dag till skillnad från den första dagen på Gotland. Hälften av gruppen flög sedan hem och resterande åkte i minibussarna. Nu sitter vi, Bungemupparna, och skriver blogg medan de andra nattar plan.

Nu blir det kväll så vi bungemuppar tackar för oss!

Related Posts