FFK Ungdom
FFK Ungdom

Dagen startade med väckning kl 06:20 av något slags blåsinstrument. Halvvakna drog vi oss ut ur sängen och gick till frukosten. Där serverades allt från gröt till nygräddat bröd och kaffe. Klockan 08.00 samlades vi återigen för briefing med information och väderprognos. Vädret presenteras av gruppen Blå Lagunen som gjorde en bra insats att förmedla vädret. Då det tyvärr var blåsigt och mulet behövde piloterna snacka ihop sig om vi skulle flyga eller inte. Det bestämdes att vi skulle flyga och alla blev jättetaggade. Vi blev sedan indelade i två stora grupper baserat på tiden och sedan mindre grupper för de olika flygplanen. Den första gruppen hade grundläggande meteorologikurs och den andra gruppen flög. Kursen var ca 1.5 timme lång.

Vi planerade gruppmässigt navigeringen och begav oss till flygplanen. En del flög Cessna 172 och en annan del flög Piper PA-28. Flygningen gick utmärkt och alla var glada och nöjda med navigeringen (inklusive piloterna). Vi blev utskickade ur hangaren för att enligt ledarna titta på en något speciell liten cessna (en cessna är ett litet civilflygplan), men när vi hörde jetmotorer från långt bort förstod vi snabbt att det var något annat på gång. En Jas 39 gripen flög förbi oss och alla drog snabbt ut kameran och fotade i häpnad. Riktig häftig upplevelse. En privat flygshow från ett av världens coolaste flygplan.

Det blev sedan dags för att äta, där vi hade en redig lunch med lax och potatis. Innan lunchen var det några som åkte till ica för att köpa lite smått och gott.

Eftermiddagen inleddes med spöregn, vi spelade kort efter lunchen och gömde oss i huset för att undvika regnet. När vi skulle ner till hangaren fick vi ta minibussarna för att inte bli blöta. Vi spenderade tiden i hangaren med föreläsningar om FFK, och vad det är för organisation. Ledarna och piloterna hade delat upp sig i sina respektive grupper SIG, FIG, Hemvärnsgruppen, Sjöbevakningen samt Young Pilots. Några av ledarna hade även med sig uniformer samt andra verktyg som de tar med under insats för att vi skulle få en djupare inblick hur FFK arbetar.

Efter genomgången fick vi en fikapaus i vanlig ordning, med frukt och saft gemensamt i hangaren. Nästa punkt på schemat var att gå igenom gårdagens bilder från övningen vi genomförde ute på Fårö. Vi kollade på de olika gruppernas bilder för att se vad vi samlat ihop för material och vad för bilder som är ”bra bilder”. Med ”Bra bilder”, menas t.ex. att vi har samlat in mycket information då vi kan ta hjälp av kamera för att kunna kolla på bilderna i efterhand och se mycket mer saker än de man lade märke till i luften

Nu är det kvälls indelning i de tre olika grupperna Murgröna, Blå lagunen och Bungemupparna då mat lagas, flygplan nattas och bloggas. Efter detta nu är det gemensam middag och filmkväll med godis.

Tack för oss, mvh Murgröna!

Related Posts