FFK Ungdom
FFK Ungdom

Dag 2 YP Regionläger Såtenäs

Hej hopp!

Idag var vår andra dag på Såtenäs, och vi använde dagen till det som vi alla egentligen är här för, nämligen att flyga. Vi flög en av Försvarsmaktens åtta Hercules. Det var dock inte bara vi som flög utan vi flög tillsammans med ca 25 andra ungdomar från ett annat militärläger här på Såtenäs, kallade ”Pluton 1”. Starten skedde problemfritt och efter en liten stund öppnades lastluckan och vi fick en underbar utsikt över vår vackra västkust. Efter molngenomgång kunde även dessa skådas som ett vitt täcke över landskapet. En stund senare skedde återflygning men innan landning fälldes luckan tillbaka till stängt läge. Under taxning till plattan öppnades dock denna igen så att solljuset sken in i lastrummet.

Efter avstigning serverades en enkel fältlunch innan den guidade visningen av hangarerna tog vid, dock efter en 30 min toalettpaus. Vi fick en utstuderad genomgång av de olika sektionerna i hangaren. Delen för grova reparationer, delen för däck och delen för utrustning för piloter och besättningen. Efter det gick vi ut till en annan av F7:s Hercules för att få undersöka cockpiten. När besöket var klart ställde vi upp oss och marscherade tillbaka till kasernen.

Senare under dagen besökte vi även hangaren för att titta på veteranflygplanen hos Swedish Airforce Historic Flight, en frivilligorganisation som värnar att bevara svensk militärflyghistoria genom att bl.a. restaurera och underhålla historiska flygplan. I hangaren vistades fyra J 32 Lansen, två SK 16, en Saab Safir, en JA 37 viggen och en SK 60. Efter en rundvisning fick vi undersöka planen på egen hand, självklart utan att röra något.

När rundturen avslutats marscherade vi först till kasernen för att sedan ta oss till en närliggande strand där några beslöt att ta ett dopp medan kvällsfikat gjordes i ordning. När denna var uppäten åkte vi tillbaka till kasernen för att gå och lägga oss.

11717021_10204855731849212_1241163331_n

Från vänster (bakre raden): Emelie, Leah, Jacob, Katarina, Kristin, Arvid, Roland, Benjamin, Viktor Ö. och Filip

Från vänster (främre raden: Shahida, Klara, Camilla, Natalie, Viktor J., Antoine, Linnea, Simon, Johan och Oscar

Skribenter: Johan Traxler, Oscar Nordström, Benjamin Säll

Related Posts