FFK Ungdom
FFK Ungdom

Flyghelg med Young Pilots Stockholm & Västerås – Dag 2

Hejsan!

Mitt namn är Casimir, och låt mig kort få berätta om Young Pilots flygdag i Västerås söndagen den 11 oktober.

Vi samlades på Hässlö flygfält klockan 10 denna svala oktobermorgon. Personligen hade jag med flera andra från YP-Stockholm och YP-Västerås redan varit i Västerås sedan lördagen och vi mötte nu våra Young Pilots-vänner från Stockholm som varit med under planeringskvällen men inte på lördagen.

Målet med flygningarna var att öva på navigering, och flyga efter en rutt som vi fått given, som vi sedan markerat på kartan och i en s.k. driftfärdplan. Simpelt i teorin, kanske inte lika simpelt i praktiken. Stämningen var på topp när vi nådde fältet och träffade dagens piloter, för vissa var detta första gången som man var en aktiv del av flygbesättningen i ett flygplan, det var pirrigt och man var förväntansfull inför vad som skulle komma. För mig var detta långt ifrån första gången som jag var en del av flygbesättningen, men jag deltog i övningen för att få träffa andra flygintresserade ungdomar och framförallt för att förbättra de kunskaper och erfarenheter i bl.a. navigering som jag sedan tidigare har. Jag var grymt taggad!

Flygningarna drog igång, och en efter en for det ungdomar ut på sina flygningar, men vi som inte flög för tillfället satt inte stilla. Nej vi lyssnade över flygradion hur all trafik i Västeråsområdet koordinerades. FFK-flygplan, Helikoptrar, Större trafikflygplan, alla kunde vi höra och se från klubblokalens terrass eller flightradar, det var en flightspotters drömdag!

Klockan närmade sig 11:30, det var dags att börja grilla lunch. Vad stod på menyn?

  • Grillade hamburgare à la Young Pilots med alla möjliga tillbehör
  • Frukter i plural

Oj vad det var gott! Men mer tid än det fanns inte till reflektion över maten, det var dags att Flyga.

Tillsammans med piloten begav vi oss med besättningen mot flygplanet, vi tankade och for iväg mot startbanan.

  • ”Sigurd Erik Kalle Ludvig Rudolf, ut via Björksta, femtonhundra fot eller längre, transponder 5742, klart starta bana nitton”. Sprakade det i hörlurarna, och så for vi av.

Vi nådde snabbt vår utpasseringspunkt, Björksta, och satte kurs mot följande mål. Marken var som en sådan höstmålning där allting ser så perfekt höstligt ut. Med gula träd här som var och eftermiddagssolsken som verkligen framhävde alla gula nyanser. Mycket tid för att stirra ut i naturen fanns det dock inte, för detta var som sagt en visuell navigeringsövning där man konstant skulle följa och leta på kartan flygplanets position och mål, och för att lyckas var det viktigt att konstant kommunicera med den andra YP-navigatören samt piloten. Mycket att göra, men extremt givande och kul! Tiden flög iväg och innan man visste ordet av var vi på väg mot final för landning på bana 19.

Dagen mycket trevlig från flera perspektiv, man fick möta nya och gamla Young Pilots-vänner, äta god mat, lära sig nya saker om flygning, och sätta sina navigeringskunskaper på prov.

Jag ser fram emot nya utmaningar och erfarenheter, Tack för denna helg!

/Casimir Leminaho

 

Foto: Helly Gullberg
Foto: Helly Gullberg
"Sju nycklar!! Skynda Skynda! Foto: Helly Gullberg
”Sju nycklar!! Skynda Skynda!”
Foto: Helly Gullberg
Mätt och belåten puttas "Ludvig Rudolf" tillbaka till sin hangarplats. Foto: Helly Gullberg
Mätt och belåten puttas ”Ludvig Rudolf” tillbaka till sin hangarplats.
Foto: Helly Gullberg

Related Posts