FFK Ungdom
FFK Ungdom

Flyghelg med Young Pilots Stockholm & Västerås – Dag 1

Dagen inleddes tidigt med transport från Stockholms Universitet till Västerås Flygmuseum, där fler YP:are mötte upp. Efter en stunds väntan ute i kylan fick vi äntligen äntra museét och börja den guidade rundturen. 32 Lansen, 35 Draken och 37 Viggen är några av de stoltheter som visas upp från det svenska flygvapnet – för att inte glömma övriga veteranflygplan samt helikoptrar. När frågorna tillslut terminerat väntade en väl behövlig – och god – lunch.

Besöket i Flygande Veteraners DC -3 Daisy var en av överraskningarna under dagen. En sann veteran som bär på mycket historia, vilket var otroligt intressant att få ta del av. Att får provsitta vid spakarna inne i cockpit var givetvis höjdpunkten… En kort paus fylld med bland annat Hi Ha Ho följde innan överraskning no.2 närmade sig i fjärran, nämligen en polishelikopter. Även där blev det en del lyssnande angående helikopterns egenskaper samt vilka operativa förmågor den har, innan vi begav oss till Johannisberg.

Väl på plats i Johannisberg följde briefing med FIG-piloter angående kvällens mörkerflygning. Upprättning av banbelysning stod på schemat och därefter inväntan av att mörkret skulle falla in. Trots det kalla vädret såg alla fram emot att dra ut flera meter kabel för att skapa en bana som, efter några om och men, faktiskt blev riktigt bra. En och en följde vi sedan med piloterna upp i luften för tre landningar och vi kunde alla känna oss nöjda med belysningen, men ännu mer nöjda med flygningen… För flertalet av oss var det mörkerflygning för första gången i ett mindre flygplan, en upplevelse som vi givetvis vill vara med om igen!

Sammanfattningsvis var det en fullspäckad dag som överglänste våra förväntningar samt eldade på passionen för flyg flera gånger om!

Skribent: Cecilia Sandberg

 

Gänget framför DC-3 "Daisy" Foto: Felicia Thune
Gänget framför DC-3 ”Daisy”
Foto: Felicia Thune
Foto: Felicia Thune
Foto: Felicia Thune
Polisens Helikopter besökte Hässlö.  Foto: Daniël van Berlo
Polisens Helikopter besökte Hässlö.
Foto: Daniël van Berlo
Så funkar en s.k. inflygningsfyr.  Foto: Daniël van Berlo
Så funkar en s.k. inflygningsfyr.
Foto: Daniël van Berlo

Related Posts