FFK Ungdom
FFK Ungdom

Pirttivuopio dag 1 & 2

Två utav sex dagar av Young Pilot, Norra Sveriges flygläger är avklarat och vi har fått i uppdrag att med några få ord försöka sammanfatta dessa otroligt händelserika dygn.

Lägret är belägrat 130 mil ovan Stockholm i Sveriges nordligaste kommun – Kiruna. Deltagarna kommer dock från Sveriges alla möjliga hörn och totalt är vi 11 ungdomar som fått den fantastiska möjligheten att utforska Sveriges fjäll från ovan.

Vi samlades klockan 10 Onsdagmorgon i Kiruna där vi fick presentera oss själva, därefter fick vi en flygsäkerhetsgenomgång och även rita ut en flygrutt som vi eventuellt ska utföra senare under lägret.

Efter genomgången tog vi oss till SpiS, vandrarhemmet vi bor på. Snart hade matgrupper satts samman och ingredienser fyndats då vi lagar vår egen mat denna vecka, enkelt, bekvämt och alla får den mat de vill, skönt! Därefter knöts nya vänskaper och snart satt vi allihop i Kirunas gymnastikhall, i varandras knän. Bokstavligen. Nu var det nämligen dags för lekar! Vi körde stafetter och massa andra konstiga aktiviteter utan namn på, men ack så roliga. Gymnastikhallen vi var i innehöll dessutom massa spännande gymnastisk utrustning som exempelvis bommar, räck, studsmattor, skumgummigropar och liknande. Om man inte var tömd på energi före det så var man verkligen det efteråt, vi hade verkligen superkul! En perfekt första dag för att lära känna varandra och Kiruna med andra ord.

På dag två, torsdag, var det äntligen dags för flygning! Preliminärt i alla fall. Vi åkte till Pirttivuopio, ca 5 mil bortåt där flertalet segelflygplan samt motorflygplan stod uppställda på en frusen sjö. De som ägde planen var ett gäng från olika delar av Norden som tillsammans samlas varje år i Pirttivuopio i flertalet dagar för att få utöva sin favorithobby – flygning. Tillsammans med dem hjälpte vi till att montera fast vingarna på ett segelflygplan och sedan stod vi alla och väntade på bättre väder. Det var dock ingen tråkig väntan utan under tiden passade vi på att spana in alla snygga plan, hålla värmen i vinterkylan genom att springa runt i snön, köra skoter, umgås och sedan åka in till Nikkaluokta under lunchen. Vid Nikkaluokta slutar all bilväg och istället tar stigarna, och vandringsleden till Kebnekaise vid. Vi påbörjade dock ingen vandring in på någon stig utan gick raka vägen in till restaurangen där vi åt lunch och kollade in de storslagna fjällen runtom.

När vi kom tillbaka till Pirttivuopio så hade vädret äntligen klarnat och vi fick flyga! Några av oss flög i segelflygen och resten i motorplanen, det var minst sagt en fantastisk upplevelse utöver det vanliga och absolut ingenting som kan beskrivas med ord, varav jag lämnar det osagt. Flygning är inte något som behöver förklaras, det är något som behöver, och borde upplevas. Jag skriver nog för alla när jag säger att flygning är något av det bästa som detta liv har att erbjuda, rekommenderas verkligen!

Så, det var i alla fall de två första dagarna utav flyglägret i Pirttivuopio och imorgon har vi ett gruvbesök i världens största underjordiska gruva för järnmalm – LKAB samt annat spännande att se fram emot, men innan dess står filmkväll på schemat. För vad är väl inte ett Young Pilots-läger utan lite good old Top Gun med Tom Cruise på skärmen?

/Elisabeth Dahlkvist

 

Related Posts