FFK Ungdom
FFK Ungdom

Pirttivuopio dag 3

Dag 3 av flyglägret i Pirttivuopio är genomförd, det är långfredag men dagen har varit allt annat än långsam. Dagen skulle ha börjat med samling 09:00, men vi var inte nog duktiga på att hålla efter oss efter frukosten så vi fick spendera några intensiva minuter på att städa köket.  Därefter bar det av mot Jukkasjärvi där vi sköt renar – med kameran. Stockholmar’n i gänget försökte bli vän med dem, notera: renar förstår inte 08:a-mål. (Att jaga dem verkar inte heller vara någon hållbar strategi). Sedan fick vi ett brådskande samtal från Kiruna Airport, vädret hade lättat, det var dags för flygning! Hade vi hoppats i alla fall, men plogbilen var trasig så det sket sig. Andra saker som varit trasiga i Kiruna denna vecka: Bastun, bowlinghallen, segelflygplanet (ett tag), plogbilen och vädret. Definitivt vädret. Efter att några lyckliga själar hade fått sitta i en Cessna på taxeringsbanan i några minuter så fick vi en genomgång på flygplan utav en av piloterna. Mycket intressant och lärorikt. Han berättade sedan att han skulle flyga till en fjällstuga senare, om vi var avundsjuka? Nejdå. *Host*

Istället för att åka upp i luften fick vi då åka 500 meter ner under jord. Det var dags för LKAB-gruvan – världens största järnmalmsgruva. Det var mörkt och gruvligt. Visste ni att –
de bjuder på fika? Mycket trevligt! Nej men, i gruvan fick vi lära oss hur de arbetar samt att på grund av att gruvan ligger under staden och rasrisken är enorm, så håller de nu på att flytta Kiruna stad, hur häftigt som helst!

Därefter, när vi äntligen var ovan jord så förflyttade vi oss till Nikkaluokkta varpå vi fick njuta av en påskmiddag tillsammans med massa segelflygare. Maten som serverades var bland annat tjälknöl på älg, norrländskt och gott!

På hemvägen såg vi inte mindre än TJUGOFEM älgar stå längs- och på vägen medan vi försökte smälta (maten) alla de rövarhistorier som segelflygarna berättade för oss. Tack och lov att det de berättade blivit preskriberat. Med andra ord, en mycket trevlig afton.

 

/Elisabet, Henrik och Drago

Related Posts