FFK Ungdom
FFK Ungdom

Söndagen den 24:e juli samlades sex stycken glada YP:are på vackra Ålleberg utanför Falköping för att vara med om tidernas bästa segelflygläger. Ett läger som dessutom skulle leda till ett påbörjat segelflygcertifikat. Detta var något som vi alla hade sett framemot länge och äntligen var veckan kommen. Förutom söndagen blev det fem dagar på Ålleberg fullspäckade med flyg och annat skoj.

Varje morgon började med att traditionsenligt hissa den svenska flaggan. Efter frukost hölls det en briefing om vädret och dagens övningar, och turligt nog utlöstes flygväder varje dag. Även om det hände att vi fick skjuta några timmar på flygningen eller skynda oss för att undvika dåligt väder. När det var dags att ge sig upp i luften drogs de två segelflygplanen, en Bergfalke IV och en ASK 21, ut ur hangaren. De också fick en daglig tillsyn och förbereddes för en dag av flygningar av exalterade elever.

Vi flög två till fyra gånger per dag och oftast flög vi ner till Falköpings flygplats för att sedan starta där och flyga tillbaka till Ålleberg. I början tyckte vi att det var väldigt svårt att flyga men tack vare den snabba skolningen och våra fantastiska lärare så lärde vi oss snabbt av misstagen och redan nästa flygning blev bättre än den förra. Till slut kunde vi sköta hela flygningen själva från start till landning. Det var så bra att lärarna nästan kunde sitta och prata i mobiltelefonen under flygningen.

Många goda måltider blev det mellan flygningarna och framåt kvällen när flygplanen var nattade så samlades vi i lektionssalen för att ha lite debriefing, teori samt genomgång av morgondagen. Vi fyllde även i våra fina loggböcker som vi fått. Därefter var det hopp och lek, även om det inte blev så mycket hoppa och leka. Efter en lång dag var vi trötta och för det mesta satt vi antingen ute i soffan vid restaurangen och kollade på solnedgången eller så tittade vi på film i lektionssalen. Nästkommande morgon rivstartades oftast med ett kort men jobbigt träningspass på elevernas initiativ. På så sätt var vi vakna och redo för ännu en dag uppe i det blå.

Under veckan hann vi med 15 flygningar var och de 17 första övningarna av etapp 1 blev avklarade. Totalt blev det för oss alla 90 starter och 27 timmar och 39 minuter i luften. Vi har mycket kvar att lära, men vi är ändå på god väg mot att få ett segelflygcertifikat. Nu ser vi alla framemot att få fortsätta flyga och kanske en vacker dag tävla i sträckflygning eller aerobatics.

Stort tack till våra fantastiska lärare Johan och Henrik. Utan dem hade veckan inte varit möjlig. Även Camilla och gänget på restaurangen ska ha ett stort tack för den underbara maten och deras vänlighet.

Related Posts