FFK Ungdom
FFK Ungdom

Dag 1 på YP Spaningsutbildning 2015

(Läses med 50-talsjournalfilmsröst och inlevelse)

Frivilliga Flygkårens Ungdomsavdelnings operativa spanarutbildning, första dagen.

Efter en redig frukost i Kårstabens faciliteter bänkade de aspirerande spanarna sig i spänd föräntan inför dagens undervisning. På dagordningen stod teori i flygspaningens ädla konst. Adepterna förkovrade sig i spaningsteknik, eller konsten att spana. Detta underlättades av den väl inövade höga konsumtionen av karameller och vindruvor. Utöver sökmönster och lågflygsteori genomgicks användandet av modern handhållen kommunikationsmateriel såsom VHF-radio (sjöradio) samt RAKEL. VHF-passet avslutades i sann pedagogisk anda med en praktisk förevisning. Detta genom att den stundande lunchen utannonserades från andra sidan väggen via radio, detta av kårchefen själv. Efter den stärkande husmanskosten bestående av spagetti med köttfärssås genomgicks det moderna digatala radiosystemet RAKEL (RAdioKommunikation för Effektiv Ledning). Systemet används av en celeber skara bland annat innehållandes Räddningstjänsten och Polisen och underlättar samverkan mellan aktörer för maximerad samhällsnytta.

Efter noggrann kartpreparering var det så dags för det första flygpasset där gamla kunskaper repeterades och nya knep i besättningssamarbetet utprovades.

När den sista besättningen genomfört sin flygning samlades sällskapet på Kårstaben för nattmacka, utprovning av överlevnadsdräkt och planering av morgondagens uppdrag.

Journalskribenterna förklarar härmed dagens insats slutförd och beger sig mot sovsalarna för en stärkande sömn samt kollning av Facebookflöden.

2015-07-27 18.52.44

11774301_10153437856421397_1328757267_n

Related Posts