FFK Ungdom
FFK Ungdom

YP Regionläger Norr Dag 4

Hola!

Dag fyra var fullproppad med föreläsningar på olika ställen på F21. Vi marscherade iväg till 2:a divisionen för att träffa JAS Gripen-piloter och tekniker. Snälla som ledarna och schemaläggaren var fick vi se två Gripenstarter och den ena piloten vinkade till oss (!!!!!!!). Sedan fick vi en privat rundvisning kring planet med flygteknikern OCH en individuell pratstund med piloten som för övrigt hade 900 timmar i JAS. HELT OK 🙂 Vi fick alltså provsitta en JAS 39D och det var nog inte någon som kunde hålla hakan uppe eller ögonen torra efter att ha klivit ur kärran. Vi fick även kolla på bomber och kika in i motorn och ta universums snyggaste gruppfoto (kolla på instagram eller på headern här på bloggen!). Vi begav oss sedan till Gripensimulatorn som alla fick provflyga och det var riktigt grymt!! Det är även där piloterna tränar inför de verkliga flygningarna.

Efter den mycket trevliga och inspirerade visiten marscherade vi med stora steg mot LUUUUUNCH!! Torsdag = ärtsoppa och PANNKISAR vilket ju är fantastiskt gott MEN vi hade ca 2 min att äta så alla höll på att sätta maten i halsen. Därefter förde vi oss till Luftrumsbevakningen där vi fick prata med en kille som kunde sin sak och sedan fick vi se deras coola kontor med massor av skärmar och koncentrerade människor. Efter det språngmarscherade vi till Trafikledartornet (????????) och där fick vi reda på hur det är att förutspå och spår väder och skriva TAF:ar, vi träffade alltså en meterolog.

Efter detta fick vi en efterlängtad rast, yippie! Strax därefter börjar festen. Fast inte riktigt som man tänkt sig kanske. En gubbe från ”Luleå-Boden Flygklubb” kom istället och höll ett långt föredrag om hur du kan få ett godkänt flygcertifikat, som kostade från 70-180 tusen kronor att skaffa. Fast till våran lycka så fick vi friheten att se på en film efteråt, den var bra. Standardfilmval: TOP GUN!!!

Nu är det mys i mysrummet medan några tar den sista bastuturen. Myset är mysigt även fast alla 20 Ballerinapaket är uppätna………… 🙂  Nu snackas det flygplan och Gripens olika modeller, standard YP-kväll när de är som bäst! Solen står som om det vore dag men nu ska väl alla börja sin skönhetssömn snart!

De allra varmaste kärleks – och lyckohälsningar, kramar och glädjerop, skratt och leenden  från gulligullungdomarna på F21

 

luleå dag 4

Related Posts