FFK Ungdom
FFK Ungdom

De flesta inom Young Pilots och FFK är nog eniga om att bland det bästa som finns är att susa fram genom lufthavet, njuta av utsikten, motorns behagliga muller och känslan av att vara fri som en fågel. Söndagen den 17/2 samlades därför sex glada medlemmar från YP Stockholm tillsammans med Flyginsatsgrupp Nord ute på Norrtälje flygfält för att göra exakt det men samtidigt också kombinera med FFK/YP-övning.

Dagen började i vanlig ordning med briefing och planering av flygningarna med preparering av kartor, driftfärdplaner, väder, flygplan och allt annat som hör till. Övningens upplägg bestod av två flygningar med två olika scenarion. Första flygningen utgick från att en storm vid namn “ Sandra “ dragit över Roslagen och gjort många människor strömlösa samtidigt som vägnätet till stor del förstörts, inte helt olikt den situation som uppstod på riktigt i början av 2019. Vi hade därför fått i uppdrag att flyga en sträcka som tog oss ut från Norrtälje mot Hallstahammar för kontroll av både kraftledningar, vindkraftverk men även en järnvägsövergång. Färden fortsatte därefter västerut strax söder om Östhammar, via Gimo för att slutligen nå Tierp där vi också landade. Längs med hela rutten hade vi som sagt i uppdrag att både spana efter skador på vägar, hus, kraftledningar osv. Vissa mål skulle också fotograferas och dokumenteras med kamera och TBOS vilket ställde krav på oss som spanare att för det första hitta alla våra mål men också få till bilder som en uppdragsgivare skulle kunna ha nytta av. Slutligen landade vi i Tierp där vi tog oss en välförtjänt bensträckare.

Väl nere på marken i Tierp fanns även tillfälle att njuta av det dagen till ära fantastiska vädret med klarblå himmel, solsken och en nästan vårliknande värme, det blaskliknande och gråa fenomen som vi vanligtvis kallar vinter i Stockholm valde för en gångs skull att lysa med sin frånvaro. Besöket i Tierp vart dock inte långvarigt och det dröjde inte länge förrän vi åter lämnade marken för att ge oss ut på övningens andra del tillbaka mot Norrtälje. Scenariot hade nu vänt till att istället handla om en situation där Sverige hamnat i krig och där FFK fått i uppdrag av Försvarsmakten att hjälpa till genom att spana efter fientliga trupper och andra mystiska saker under färden tillbaka till Norrtälje. Utöver det hade vi dessutom fått fem stycken flygfoton utdelade som var tagna någonstans utefter den rutt vi hade planerat och som vi också skulle leta upp, någon som är betydligt svårare än vad det låter… Trots detta lyckades vi pricka många av målen och samtidigt också hålla koll på vad vår fingerade fiende sysslade med… En dryg timme senare var samtliga flygplan åter tillbaka på Norrtälje flygfält. Väl tillbaka återstod inte så mycket mer än att knuffa tillbaka alla flygplan in i hangaren och självklart också äta en för alla välförtjänt lunch. Mätta och belåtna gav vi oss därefter hemåt, trötta men också nöjda efter en fantastisk dag i luften!

Så för att sammanfatta kan vi konstatera att flygning i strålande solsken drygt 1000 fot över moder Jord är härligt bara det, men att också kunna kombinera det med övning innebär att det också ökar FFK och YPs förmåga att kunna stödja samhället när det väl behövs, något som inte bara är härligt utan faktiskt helt fantastiskt.

YP Stockholm vill rikta ett stort tack till Flyginsatsgrupp Nord för en riktigt trevlig dag, det är en sann ära att få öva och flyga ihop med er!

Hampus Norrby

Related Posts