FFK Ungdom
FFK Ungdom

Hej alla ypare!
Den 10/11 var vi i Young Pilots Stockholm på besök hos den fjärde sjöstridsflotiljen, på Berga. Denna dag fick vi besöka minröjningsfartyget Koster.

Dagen började med att vi 9 morgonpigga ypare möttes upp på älvsö station varifrån vår resa fortsatte med pendel och buss ända fram till Berga. Väl framme fick vi visa vår legitimation och möttes sedan upp av Erik som skulle leda oss genom dagen. Efter lite presentation av oss och honom fick vi vägbeskrivning ner till båtarna och började knalla. Ca 5 minuter senare stod vi utanför bryggrinden blev utsläppta på bryggan. En ständigt återkommande sak man lägger märke till när man är hos försvarsmakten är den höga nivån av säkerhet som dem håller, där inte heller Berga var något undantag från detta.

När vi kommit ombord på båten blev vi insläppta i officersmässen där vi kunde lägga ifrån oss våra jackor och de av oss som ville fick även kaffe. Här träffade vi också Ilkay som också var båtvakt denna helg.

Efter en genomgång av lite grunddata på båten mm så gick vi vidare till bryggan, alltså båtens styrhytt. Där fick vi nästan en full Genomgång av hur man arbetar på bryggan och hur man styr båten, även lite om hur ett uppdrag ombord på minröjarn kan se ut. Vi fick även kolla på instrumenten och radioutrustingen och fick där reda på att de faktiskt kan se oss när vi är uppe och flyger med våra flygplan ifrån båten!

Väl klara på bryggan begav vi oss in i båten för att besöka stridsledningscentralen. Det var från det rummet som i stort sett all kommunikation med omvärlden sker och även övervakning av radarn. Eftersom att detta var ett minröjningsfartyg behöver personalen ombord kunna identifiera om det är en mina som dem har hittat och för att göra det använder dem sig av undervattenstobbotar som kan åka ner till minan och kolla på den. Robotarna som skickades ner i djupet styrdes här ifrån ledningscentralen så vi fick även möjligheten kolla på den styrutrustningen.

Efter stridsledningscentralen följde en titt ner i sjömännens och officerarnas sovhytter. Dessa tycker jag nog var hyfsat rymliga om man ser till att de var på en båt. För sjömännen fanns både 2 och 4bäddsrum medans det bara fanns 2bäddsrum för officerarna, vilka dessutom låg i andra änden av båten.
Från sovrummen gick vi vidare till maskinrummet där de fyra vackra motorerna stod. I maskinrummet var det riktigt varmt, men vi insåg att det vi kände kan knappast vara något alls i förhållande till hur varmt det måste vara när motorerna var på. Där nere fick vi reda på lite om brandsystemet ombord och även lite om motorerna själva.

Vår färd genom båten fortsatte genom maskinverkstan upp tilllastdäcket där båtens två sonarrobbotar stod. Det största var väl en 2m² och hade en lite arm på sig för att kunna ta prover och annat kul. Finast var nog att robboten hade den fina SAAB-loggan på sidan. Det var även med dessa robbotar som besättningen hade möjlighet att röja minor.

Inne på lastdäcket fick vi även kolla på lite övningsammunition och där stod även lite gymutrustning till besättningsmedlemmarna så att de skulle ha möjlighet att träna när de var ute till havs.

Lastrummet gav oss också en inblick till båtens propellrar, vilka var väldigt intressanta.

När vi kände oss klara i Lastrummet gick vi tillbaka till mässen för en lite minipaus innan vi fick gå tillbaka till stridsledningscentralen för att få se på en inspelning från ett dyk med robboten till en mina. Snacka om att operatörerna är duktiga på sitt jobb, för oss var det nästan omöjligt att se något alls ända fram tills minan helt plötsligt dök upp!
Efter filmvisningen begav vi oss till dagens sista aktivitet, att åka pjäs!
Pjäsen på Koster sitter längst fram på båten och har en möjlighet att agera mot både sjö som luftmål. Framförallt har den en enorm svänghadtighet vilket var det vi fick känna på. I grupper om två och två gick vi in i pjäsen varpå vi fick åka med medans Erik berättade och körde runt oss. Var nog ingen som kunde hålla emot att le när den kom ut från pjäsen, var riktigt roligt, definitivt roligare än berg o dalbana!

Men tyvärr var ju pjäsen vår sista anhalt på båten och efter vår åktur så tog vi våra grejer, tackade för besöket och begav oss hem. Tyvärr missade vi en buss precis, men vi fick tiden att gå ändå och innan vi visste ordet av så var vi hemma igen.
Vi som var med på denna aktivitet vill tacka Fjärde Sjöstridsflotiljen och Försvarsmakten för att vi fick komma på studiebesök hos er, och framförallt vill vi tacka Erik och Ilkay för att ni kunde ta lite av er tid till att ge oss en fruktansvärt bra och utförlig visning av Minröjarn Koster! Tack!
Vi ses igen!
/Joakim Svanfeldt
Ordförande för Young Pilots Stockholm

Related Posts