FFK Ungdom
FFK Ungdom

Tjena bloggen, lammen här. Efter gårdagens inlägg så var det VM och hamburgare, med marshmallows som efterätt. Efter det var det kvällsflygning i solnedgången, med fokus på flygfoto. Som avslut på dagen blev det kvällssmörgås och varm choklad.

Idag så började vi dagen som dem andra med att ha briefing och samling i lektionsalen, grupp Ringmura höll i genomgången.  Vi gick även igenom flygfotona från kvällsflygningen igår, många bra bilder fick vi ihop.  Sedan delade vi upp oss, Drakarna hade radiogenomgång medan Enhörningarna hade färdplanering. Färdplaneringen går ut på att räkna ut kurser mellan brytpunkterna, distans och tid räknas också ut. Efter en extremt god lunch, thaigryta med ris, och mätta magar så var det flygning för Enhörningarna och färdplanering för Drakarna.

Dagens flygning var ungefär en halvtimme, med fyra brytpunkter där vi skulle fota olika objekt som t.ex. en kyrka eller en fyr. När vi fotar från planen som använder vi oss av en systemkamera, olika bilder ska tas; översiktsbild, objektbild och detaljbild.  Skillnaden på objektbild och en detaljbild, skulle t.ex. kunna vara att objektbilden är på en båt och detaljbilden är på en detalj på båten som namn eller liknande. Bilderna som vi tar är kopplade via ett program, TBOS, vilket innebär att vi kan se hur vi flyger (rutten vi flyger) och fotona som tas med kameran läggs upp på en server där man efteråt kan titta på bilderna, samma metod används när FFK samarbetar med sina uppdragsgivare. Under flygningarna så har vi elever en stor uppgift att navigera rätt och hålla koll utåt efter rätt brytpunkter och följa med på kartan, då pilotens enda uppgift i princip är att styra planet. Det fina vädret idag resulterade i klar sikt och en aning guppigare på grund av termiken i luften. Men sammanlagt så var vi nöja med flygningen och alla besättningar navigerade rätt och tillbaka hem. Efter det så drog Enhörningarna till Fårösund och käkade glass och hade körsbärsspottävling. Under tiden så var det Drakarnas tur att flyga upp i luften med samma rutt som Enhörningarna tidigare gjort. Nu så sitter vi bloggänget (grupp Lamm) och inväntar maten, som grupp ringmura lagar idag, och chillar på en stor rund fallskärm i solen.

Ha det bra!!

Lammen

Related Posts