FFK Ungdom
FFK Ungdom

Dag 3: Sommarläger med Young Pilots Bleking 2016

Lägrets tredje dag började med en väckning klockan 08.00, vilket många ansåg vara för tidigt på grund av de två tidigare intensiva dagarna. Vi gjorde oss i ordning, åt en god frukost i F-17:s restaurang, och begav oss sedan till Blekinge flygklubb för en viktig del i flygteorin, navigering. Efter en genomgång av Christian Darnell började de tre grupperna med att rita brytpunkter, kurser med mera. Trots några mindre svårigheter lyckades alla grupper med uppgiften mycket bra, vilket senare skulle spegla sig i den praktiska delen av momentet, navigationsflygning.

När alla grupper var klara med kartprepareringen genomförde vi ett antal samarbetsövningar, bland annat att bygga en så hög fristående konstruktion som möjligt, med ett bestämt material. I detta ingick en galej, tidningspapper, tejp, gummiband med mera. Vi fick se tre olika, samt smått unika, konstruktioner där en var högst och med det vann. Dessa övningar var utmanade, roliga och mycket uppskattade.

Efter detta åt vi en god lunch, med bland annat hamburgare, schnitzel och kyckling. Ännu en gång lyckades kökspersonalen utmärkt, då alla ansåg att maten var mycket god.

Efter lunchen stod det meteorologi på schemat. Denna teorilektion hölls av Christopher Carlander, där han och vi gick igen bland annat hur moln bildas, utvecklas till CB-moln och varför man inte ska flyga igenom dessa. Vi gick även igenom hur atmosfären ser ut, hur lufttrycket påverkar vädret och flygningen samt luftfuktighet och daggpunkt med mera.

Därefter kom det som de flesta såg fram emot, navigationsflygning. Tre av Blekinge flygklubbs maskiner var uppe i luften, SE-LOY, SE-VSP och SE-LDD. Sammanlagt hade vi fem brytpunkter, däribland Tvings kyrka, Lösensjön och Arpö. Denna navigationsflygning tog ungefär 30 minuter och alla grupper klarade uppgiften mycket bra, trots det blåsiga vädret och de få riktmärken som fanns mellan några av brytpunkterna.

När alla tolv ungdomar var nere på marken ännu en gång bar det av mot F-17, där vi bytte om från FFK:s flytoveraller till vanliga finkläder för den avslutande finmiddagen. Denna trerättersmiddag hölls i Blekinge flygklubbs hangar där det bjöds på grönsakssoppa till förrätt och baconlindad fläskfilé med Västerbottenspotatiskaka och rödvinssås till huvudrätt. Till efterrätt åt vi en väldigt god chokladmousse med jordgubbar, vilket var en perfekt avslutning på en helt fantastik god måltid. Emellan de tre goda rätterna hade vi sammanlagt tre lagtävlingar, där den första gick ut på att kommunicera och bygga en identisk avbildning av en redan hopbyggd legofigur, där endast en i laget fick se på figuren. Endast ett av lagen lyckades med denna uppgift, och med det fick poäng. Den andra tävlingen gick ut på att under fem minuter bilda så många ord som möjligt med ordet ”Flygledare”. Vinnaren för denna utmaning var grupp ett och två med sammanlagt 66 poäng.  Den tredje och avgörande tävlingen var en frågesport på tio frågor som handlande om den flygteori som vi har gått igenom under lägret. Exempel på dessa frågor var hur ett CB-moln bildas, hur många fot det går på en meter och vad som gör att ett flygplan kan flyga. Två av lagen hade alla rätt, men trots detta vann lag tre och fick därmed genomföra en kvälls/mörkerflygning över skärgården. Stort grattis till lag tre!

Efter den trevliga kvällen begav vi oss tillbaka till F-17 och logementet där vi sedan gick och lade oss, trötta, glada och taggade för den sista dagen på flyglägret.

Glöm inte att följa oss på instagram! @ypblekinge

IMG_0729 (2)Yp läger 2016 2Yp flyläger 3

 

Related Posts