FFK Ungdom
FFK Ungdom
Här följer ett inlägg ifrån en av deltagarna på HLR-kursen i Stockholm.
Hej alla YP:are!
Den 26/3 hade vi i YP Stockholm en kurs i l-abc, hlr och brandsläckning som hölls av brankåren i Attunda vilka lärde oss många viktiga saker. Efteråt så följdes det även av en liten rundtur hos brandkåren där vi fick se hur de bor och jobbar.
Kursen började med en föreläsning i L-ABC, vad det innebär och hur vi ska göra ifall första hjälpen behövs. Vi fick lära oss om vilka symptoner som kan uppstå i samband med A, B eller C och hur vi utför hela paketet. Under föreläsningens gång så delade de med sig av en massa tips från sina egna erfarenheter. Efter föreläsningen om L-ABC så fick vi chansen att lära oss och träna på att utföra HLR, hjärt och lugn räddning. Vi fick alla en varsin träningsdocka som vi fick träna på i ett par minuter och en av de saker som jag har lärt mig är att man verkligen blir trött av HLR. Dock så är det väldigt nödvändigt att vi får en sådan chans att träna ifall det blir ett skarpt läge och HLR behöver utföras. Brandmännen delade även här med av sina egna erfarenheter inom detta område och sedan visade de oss sedan hur man använder en hjärtstartare.
Strax efter att ha lärt oss om hur vi utför L-ABC och HLR så fick vi öva på att släcka bränder. Vid det här laget var vi utomhus och vi alla fick chansen att använda brandfilt och vattensläckare för att släcka eld. De gav oss flera bra tips om hur vi skulle göra om en brandfilt skulle behöva användas men också hur en brandsläckare kan användas för att effektivt släcka bränder utan att utsätta sig själv för någon större fara.
Efter att ha utfört alla dessa övningar så blev det äntligen dags för det efterlängtade fikat med kaffe och kakor. Vi fick sitta i brandkårens kök där vi fikade tillsammans med brandmännen. Vid köksbordet så berättade brandmännen hur de jobbar men även vad de har varit med om och delade med sig av en massa historier, både roliga och sorgliga. När alla blev mätta på för god fika så fick vi en liten rundtur i deras brandkår där vi bland annat fick se deras sovrum och garaget med de stora brandbilarna. Sist men inte minst så visade de sitt gym som utan tvekan är bättre än vilket annat betalgym som helst. Där berättade de även vad som krävdes för att kunna arbeta som en brandman.
 
Dagen slutade efter besöket på gymmet och vi tackade för den väldigt lärorika kursen de gav ut samt för rundturen. Det var en otroligt bra dag där vi fick lära oss och prova på en massa saker som är oerhört nödvändigt ifall ett nödfall skulle ske. Nu känns det riktigt säkert för framtida lägren då både medlemmar och ledare kan utföra första hjälpen ifall någonting skulle hända.
Hälsningar
Conny Yu, medlem i YP Stockholm

Related Posts